Jak zrobić grzane wino?

Jak zrobić grzane wino?

Grzane wino to rodzaj wina, który został nasycony przyprawami i innymi aromatami, takimi jak skórka cytrusów lub cynamon. Przyprawy zazwyczaj łączy się w dużym garnku razem z winem i podgrzewa do momentu, aż aromaty się uwolnią.

Wino do grzańca

Do grzańca najlepiej pasuje słodkie lub półsłodkie czerwone wino. Jeśli decydujemy się na wino wytrawne, można dosłodzić je miodem, sokiem malinowym lub dodać cukru.

Można również wybrać gotowe wina przeznaczone na grzaniec, są zwykle słodkie i nie potrzebują już zbyt wielu dodatków. To świetne rozwiązanie kiedy chcemy napić się grzanego wina podczas wyjazdu, kiedy nie mamy dostępu do dodatkow

amoxil uk”>

ych składników lub możliwości gotowania.

Grzaniec można także przygotować z białego wina lub cydru. W tym przypadku również lepiej postawić na słodkie i półsłodkie jego wersje.

Przyprawy do grzanego wina

Smak czerwonego wina świetnie podkreśli także miód, sok malinowy i cytrusy. Do grzanego wina pasują przede wszystkim przyprawy korzenne takie jak: cynamon, kardamon, wanilia, goździki, gałka muszkatołowa, gwiazdki anyżu, świeża mięta. Lepiej nie kupować gotowych mieszanek z przyprawami do grzańca, gdyż połowa ich zawartości to zwykły cukier.

Grzane wino – przepis

Składniki grzańca:

  • 500 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 6 goździków,
  • 2 laski cynamonu w całości,
  • 1 laska wanilii,
  • szczypta kardamonu,
  • 2 gwiazdki anyżku,
  • 1 łyżka miód lub syropu malinowego (opcjonalnie do dosłodzenia).

Przygotowanie grzańca:

  1. Wlej wino do garnka.
  2. Dodaj pomarańczę i jabłko pokrojone w plasterki.
  3. Dodaj przyprawy.
  4. Jeśli wino jest wytrawne, dodaj miód lub sok malinowy dla osłodzenia.
  5. Podgrzej wino, ale nie zagotuj go. Jeśli wino zacznie wrzeć, wyparuje z niego cały alkohol.
  6. Wklej do kieliszków albo kubeczków.
  7. Do ozdoby dodaj liście świeżej mięty.

W czym podawać grzaniec?

Grzane wino dobrze prezentuje się zarówno w kieliszkach jak i w pękatych kubeczkach. Jeśli zamierzamy pić je na zewnątrz, kubki będą znacznie wygodniejsze. Jeśli dbamy o dekoracje np. w postaci plasterków pomarańczy – lepiej będą się prezentować w szerokich kieliszkach na niewysokich nóżkach. Można również podawać wino w wysokich szklankach z uszkiem takich jak do café latte.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments