Aromatyczny napój z kurkumą – złote mleko

Aromatyczny napój z kurkumą – złote mleko

Złote mleko to napój z kurkumy i innych przypraw, takich jak cynamon, imbir i kardamon.

Jest używany od wieków w medycynie ajurwedyjskiej ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Współczesne badania pokazują, że może wspomagać krążenie krwi i wzmacniać odporność.

Dlaczego warto pić „złote mleko”?

Kurkuma ma szerokie zastosowanie, przede wszystkim działa przeciwzapalnie i antywirusowo. Zawarta w niej kurkumina ma również właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Pomaga przy drobnych infekcjach, przeziębieniu, osłabieniu organizmu, sprzyja regeneracji po chorobie. Stosuję się ją również jako wspomaganie w profilaktyce antynowotworowej, gdyż zawiera dużo antyoksydantów. Jest również wykorzystywana jako żółty barwnik spożywczy.

Główne właściwości kurkuminy:

  • działa antywirusowo i antybakteryjne,
  • działa przeciwgrzybiczo,
  • przyspiesza gojenia ran,
  • łagodzi stany zapalne,
  • sprzyja regeneracji organizmu po infekcjach i dużym wysiłku,
  • wspomaga organizm przy chorobach metabolicznych.

Złote mleko to nie tylko kurkuma, ale też rozgrzewający imbir, antybakteryjne miód i mleko roślinne pełne witamin. Taka mieszanka nie tylko wzmacnia organizm, ale także pomaga budować odporność organizmu, szczególnie z dodatkiem oleju lnianego bogatego w kwasy omega-3.

Jak zrobić złote mleko?

Przyrządzenie napoju składa się z dwóch etapów: przygotowania pasty z kurkumy oraz zrobienia samego napoju. Dlaczego przygotowujemy pastę? Ponieważ kurkuma uwalnia swoje właściwości dopiero po kilkuminutowej obróbce termicznej oraz po dodaniu do niej czarnego pieprzu. Nie ma niestety takich gotowych produktów w sprzedaży, trzeba zrobić ją samemu.

Jak zrobić pastę z kurkumy?

Pastę przygotowuje się bardzo szybko. Podane składniki wystarczą na przygotowanie około 5-6 szklanek złotego mleka. Jeśli potrzebujemy większy zapas – można proporcjonalnie zwiększyć wszystkich składniki. Pastę można również wykorzystać do przygotowania innych dań.

Składniki pasty z kurkumy:

  • 150 ml wody,
  • 3 łyżki kurkumy w proszku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu.

Przygotowanie pasty z kurkumy:

Zagotuj wodę w garnku, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 8 minut, cały czas mieszając. Pasta zgęstnieje w trakcie gotowania, trzeba pilnować, żeby się nie przypaliła. Gotową mieszankę możemy trzymać w lodówce około 3 tygodni. Po pierwszej dobie w lodówce od pasty może oddzielić się woda – można ją odlać lub ponownie wymieszać całość.

Złote mleko – przepis

Kiedy mamy już gotową pastę możemy przejść do przygotowania złotego mleka. Do jego przygotowania najlepiej użyć mleka roślinnego, gdyż mleko krowie sprzyja ześluzowieniu się żołądka, co jest zjawiskiem niekorzystnym i może zmniejszyć działania antywirusowe i przeciwzapalne mleka.

Składniki na 1 porcję złotego mleka:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1-2 łyżeczki pasty z kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie inne korzenne przyprawy (goździki, kardamon)

Przygotowanie złotego mleka:

Pogrzej mleko roślinne w garnku, dodaj przyprawy, miód i tłuszcz. Poczekaj do zagotowania, następnie odstaw do ostudzenia. Jeśli nie masz przygotowanej wcześniej pasty z kurkumy – możesz dodać świeżą do mleka i gotować cały napar przez 8 minut.

Jeśli chcemy wzmocnić nasz organizm, w trakcie choroby lub po jej zakończeniu, najlepiej pić złote mleko kilka dni z rzędu, około 1-2 tygodnie.

Jak smakuje złote mleko?

Jest słodkie! Nie trzeba obawiać się, że ostre przyprawy jak pieprz czy imbir zdominują smak napoju. Mleko roślinne jest zwykle słodkie w smaku, z dodatkiem miodu i cynamonu tworzy naprawdę przyjemną i aromatyczną mieszankę. Ziemisty smak kurkumy jest bardzo mało wyczuwalny. Także nie jest to napój, który trzeba wypić duszkiem – można się rozsmakować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *