Co zrobić, kiedy kawa z ekspresu jest za słaba?
Zastanawiasz się, dlaczego Twoja kawa nie smakuje tak, jak powinna? Ciągle szukasz przyczyn niezadowalającego napoju? Przekonaj się, jakie czynniki najbardziej wpływają na smak Twojej kawy i jak się ich pozbyć!
Kawa – co wpływa na jej smak?
Osoby, które rzadko sięgają po filiżankę kawy, z reguły oceniają ten napój w kategoriach „dobry” albo „niedobry”. Zupełnie inaczej jest w przypadku miłośników kawy, którzy piją ją w dużych ilościach i w różnych miejscach. Prawdziwi kawosze kupują wysokiej jakości ziarna i zwracają uwagę na następujące właściwości:
- kwasowość,
- goryczka,
- słodycz.
Wymienione parametry najbardziej wpływają na ogólny smak przygotowanego napoju. Dzięki specjalnym oznaczeniom na opakowaniach znając swoje preferencje smakowe, możesz wybrać produkt, który zadowoli Cię swoim smakiem. Jeśli zależy Ci na czymś więcej niż sama moc pobudzająca napoju, poszukaj produktu idealnego pod kątem walorów smakowych. Szeroki wybór kawy od najlepszych światowych producentów oferuje internetowy sklep Cafe Silesia – przekonaj się, że kawowe zakupy bez wychodzenia z domu potrafią być niezwykle satysfakcjonujące!
Aromatyczna kawa – jak ją przygotować?
Twoja kawa ma słaby smak i zapach? Istnieje skuteczny sposób, by temu zapobiec. Kupując kawę, wiele osób stawia na produkt zmielony – jest to jedna z przyczyn słabego naparu po zaparzeniu. Ogólnym skutkiem zmielenia ziaren jest utrata aromatu, co wynika z naturalnych właściwości rośliny. Jeśli chcesz, aby Twoja kawa miała aromatyczny zapach, to zmiel ziarna tuż przed procesem parzenia. Możesz użyć do tego młynka ręcznego lub elektrycznego – oba warianty są dostępne niemalże w każdym sklepie z kawą. Jeśli w swojej kuchni masz zmielone ziarna i aktualnie nie planujesz zakupu nowego sprzętu, to postaw na profesjonalny pojemnik na kawę, który zabezpieczy ją przed negatywnym procesem wietrzenia. Zwietrzałe ziarna to najczęstsza przyczyna słabej kawy bez wyrazu. Dlatego też niezwykle ważne jest, by mielić kawę na bieżąco lub zadbać o odpowiednie przechowywanie produktu.
Smak kawy – co jeszcze na niego wpływa?
Przygotowanie kawy to coś więcej niż same umiejętności. Nawet profesjonalny barista może otrzymać napój o niekorzystnym smaku, jeśli nie zadba o szereg czynników, które determinują smak napoju. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę? Oto najważniejsze aspekty, które wpływają na jakość kawy:
- sprawny filtr wody – nieprawidłowa filtracja zużytego sprzętu prowadzi do otrzymania słabego naparu (twarda woda),
- ustawienia urządzeń – są istotne szczególnie w przypadku ekspresów automatycznych, które mają wbudowaną regulację mocy,
- regularna konserwacja sprzętu – nie tylko przedłuża żywotność urządzenia, ale również istotnie wpływa na smak przygotowanego napoju.
Jeśli Twoja kawa z domowego sprzętu przestała zadowalać Cię swoim smakiem, to spróbuj przeprowadzić kompleksowe czyszczenie ekspresu. Dzięki profesjonalnym środkom do konserwacji taki zabieg może zdziałać cuda! Jeśli podejrzewasz, że złe działanie sprzętu jest związane z poważniejszą awarią, to oddaj go w ręce doświadczonego fachowca, który szybko odnajdzie przyczynę złego smaku kawy.
Filiżanka aromatycznej kawy – zadbaj o detale
Chcesz pić codziennie smaczny i aromatyczny napój? Wybierz profesjonalną kawę ziarnistą i zmiel ją przed samym rytuałem parzenia. Pamiętaj o tym, aby dbać o swój kawowy sprzęt – czyszczenie i odkamienianie to rutynowe zabiegi, o których nie należy zapomnieć, posiadając w domu ekspres do kawy.
Materiał sponsorowany