Dlaczego warto wprowadzić napój sojowy do codziennej diety?

Dlaczego warto wprowadzić napój sojowy do codziennej diety?

Dieta wegańska posiada wiele zalet – z tego powodu coraz więcej osób decyduje się na zmianę swoich nawyków żywieniowych i rezygnuje m.in. z mleka. Dlaczego warto je zastąpić napojem sojowym?

Mleko czy napój sojowy?

Jeszcze do niedawna każda napój roślinny, w tym również i napój sojowy, był określany nazwą mleko. Dziś jednak już nie można wprowadzać na rynek, ani też reklamować tego rodzaju produktów pod nazwą mleko sojowe. Nazwa „mleko” od kilku lat można stosować wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego, co zarządziła Unia Europejska. Sporo osób jednak nadal, potocznie, stosuje nazwę mleko, co jest zrozumiałe dla wszystkim. Jednak jeśli chcemy prawidłowo powiedzieć o zamienniku mleka z soi, powinniśmy używać nazwy – napój sojowy.

Napój sojowy – kolor i smak

Naturalny napój wykonany z soi posiada jasnobrązową barwę i charakterystyczny smak, który nie kojarzy się z niczym innym. W sklepach można znaleźć różne odmiany tego napoju i tym samym można kupić mleko sojowe waniliowe czy czekoladowe, które znacznie różnią się od swojego pierwowzoru, zarówno kolorem, jak i smakiem. Mleko roślinne z dodatkami jest zdecydowanie bardziej słodsze, ponadto zmienia też barwę. Wanilia nadaje kolor żółty, zaś czekolada – brązowy. Takie produkty znakomicie zastępują kakao czy niezdrowego shake’a.

Napój sojowy w kuchni

Mleko sojowe BIO świetnie nadaje się jako zamiennik mleka krowiego – można stosować je do płatków śniadaniowych, owsianki, naleśników, a także deserów – ciast i ciastek. Napój waniliowy można ubić i dodać do kawy czy kakao. Podczas wyboru odpowiedniego produktu warto zwrócić uwagę na producenta i postawić na sprawdzone i cenione rozwiązania, które słyną ze zdrowej żywności, takie jak Natumi mleko sojowe.

Jakie wartości odżywcze ma napój sojowy BIO?

Mleko sojowe BIO stanowi znakomity zamiennik krowiego mleka, ponieważ zawiera podobną ilość białka. Ponadto soja to źródło witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych, a także fitoestrogenów, które wspomagają kobiecy organizm podczas dolegliwości związanych z menopauzą. Badania także wykazały, że napój sojowy może stanowić źródło steroli roślinnych, które działają przeciwmiażdżycowo.

Ekologiczne mleko sojowe – najzdrowszy wybór

Jeśli szczególnie zależy nam na zdrowiu powinniśmy sięgać po produkty ekologiczne oznaczone jak napój sojowy BIO, określane również potocznie jako mleko sojowe BIO. Napój sojowy BIO jest wykonany wyłącznie z produktów pochodzących z ekologicznych upraw. W takich miejscach nie stosuje się żadnych szkodliwych substancji, takich jak pestycydy czy nawozy sztuczne. Ponadto podczas wytwarzania mleka dodatkowo nie wykorzystuje się artykułów GMO, ani też żadnych barwników czy wzmacniaczy smaku. Diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością powinny wybierać mleko sojowe bez cukru. Mleko sojowe bez cukru i inne zdrowe napoje roślinne można zakupić na stronie sklep organic24.pl. Pijąc napój sojowy BIO można w pełni korzystać ze wszystkich zalet soi i mieć pewność, że produkt nie był w żaden sposób modyfikowany.

Materiał Partnera

Podobało się? Pokaż znajomym
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments