Zapiekany makaron z serem ricotta i mozzarellą

Składniki (dla czterech osób):
- 250 g makaronu
- 250 g sera ricotta
- 125 g sera mozzarella
- 20 g żółtego sera
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- Suszona bazylia
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron na al dente i odcedź
- W osobnej miseczce rozgnieć ricottę i wymieszaj z pokrojoną mozzarellą
- Dodaj 10 g startego żółtego sera, sól i pieprz
- Dodaj do miski makaron i wszystko wymieszaj
- Podgrzej 6 łyżek oliwy na patelni na małym ogniu
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmaż
- Do oliwy dodaj pomidory z dwóch puszek, suszoną bazylię, sól i pieprz
- Wymieszaj i duś wszystko przez 15 minut
- Wlej warstwę sosu pomidorowego na dno żaroodpornego naczynia
- Nałóż makaron z serami
- Polej pozostałym sosem i posyp resztą startego żółtego sera
- Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 C przez 35 minut
- Ostatnie 5 minut piecz bez folii
Podobało się? Udostępnij innym: