Zapiekany makaron z serem ricotta i mozzarellą

Zapiekany makaron z serem ricotta i mozzarellą

Składniki (dla czterech osób):

  • 250 g makaronu
  • 250 g sera ricotta
  • 125 g sera mozzarella
  • 20 g żółtego sera
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • Suszona bazylia
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ugotuj makaron na al dente i odcedź
  • W osobnej miseczce rozgnieć ricottę i wymieszaj z pokrojoną mozzarellą
  • Dodaj 10 g startego żółtego sera, sól i pieprz
  • Dodaj do miski makaron i wszystko wymieszaj
  • Podgrzej 6 łyżek oliwy na patelni na małym ogniu
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmaż
  • Do oliwy dodaj pomidory z dwóch puszek, suszoną bazylię, sól i pieprz
  • Wymieszaj i duś wszystko przez 15 minut
  • Wlej warstwę sosu pomidorowego na dno żaroodpornego naczynia
  • Nałóż makaron z serami
  • Polej pozostałym sosem i posyp resztą startego żółtego sera
  • Przykryj folią aluminiową i piecz w 200 C przez 35 minut
  • Ostatnie 5 minut piecz bez folii
Podobało się? Udostępnij innym:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *