Placki z bobu

Bób ma wiele składników odżywczych, obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie anemii. W sezonie jest łatwo dostępny więc warto go spożywać. Oto nieoczywiste zastosowanie bobu – placki.
Składniki (dla 4 osób):
- 700 gr bobu
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pęczek koperku
- 2 małe marchewki
- 2 ząbki czosnku
- Śmietana 12 %
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Bób opłucz pod zimną wodą
- Włóż do garna z gotująca się wodą (na jedną szklankę bobu dwie szklanki wody)
- Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli
- Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
- Przełóż bób z garnka na sitko i przepłucz zimną wodą
- Obierz bób ze skórki
- Obrany bób zblenduj na gładką masę
- Do osobnej miski przełóż masę z bobu i dodaj do niej:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 starte małe marchewki
- przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
- pokrojony koperek
- sól i pieprz
- Wszystko zmiksuj
- Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż placki z obu stron, na średnim ogniu przez kilka minut
- Placki z bobu podawaj od razu. Najlepiej ze śmietaną i koperkiem