Placki z bobu

Placki z bobu

Bób ma wiele składników odżywczych, obniża poziom cholesterolu i wspomaga leczenie anemii. W sezonie jest łatwo dostępny więc warto go spożywać. Oto nieoczywiste zastosowanie bobu – placki.

Składniki (dla 4 osób):

  • 700 gr bobu
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pęczek koperku
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • Śmietana 12 %
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Bób opłucz pod zimną wodą
  • Włóż do garna z gotująca się wodą (na jedną szklankę bobu dwie szklanki wody)
  • Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli
  • Gotuj na dużym ogniu pod przykryciem przez 15 minut
  • Przełóż bób z garnka na sitko i przepłucz zimną wodą
  • Obierz bób ze skórki
  • Obrany bób zblenduj na gładką masę
  • Do osobnej miski przełóż masę z bobu i dodaj do niej:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 starte małe marchewki
  • przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku
  • pokrojony koperek
  • sól i pieprz
  • Wszystko zmiksuj
  • Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż placki z obu stron, na średnim ogniu przez kilka minut
  • Placki z bobu podawaj od razu. Najlepiej ze śmietaną i koperkiem
Podobało się? Udostępnij innym:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *