Nasiona chia – 6 zalet ich spożywania

Nasiona chia – 6 zalet ich spożywania

Nasiona Chia to niesamowicie zdrowy pokarm. Uznawany za tzw „Superfood”. Jesteś ciekawa czemu? Zapraszamy na garść informacji o korzyściach jakie płyną ze spożywania tych egzotycznych nasion.

1. Nasiona Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3

Podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są bardzo bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. W rzeczywistości nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż łosoś.

Należy jednak pamiętać, że zawarte w nich omega-3 to głównie ALA (kwas alfa-linolenowy), co nie jest tak korzystne, jak mogłoby się wydawać.

ALA należy przekształcić w aktywne formy kwasu eikozapentaenowego (EPA) i kwasu dokozaheksaenowego (DHA), zanim organizm będzie mógł ich użyć.

Niestety, ludzie są nieskuteczni w przekształcaniu ALA w te aktywne formy. Dlatego roślinne kwasy omega-3 są zwykle znacznie gorsze od źródeł zwierzęcych, takich jak olej rybny.

Ponieważ chia nie dostarczają DHA, który jest najważniejszym tłuszczem omega-3, większość ekspertów uważa nasiona chia za źródło omega-3 niższej jakości.

2. Nasiona Chia mogą obniżyć ryzyko chorób serca

Biorąc pod uwagę, że nasiona chia są bogate w błonnik, białko i kwasy omega-3, mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca.

Badania na szczurach wykazały, że nasiona chia mogą obniżać niektóre czynniki ryzyka, w tym trójglicerydy, stany zapalne, insulinooporność i tłuszcz brzuszny. Mogą także podnosić „dobry” cholesterol HDL.

Kilka badań pokazuje, że nasiona chia znacznie obniżają ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem, które jest silnym czynnikiem ryzyka chorób serca.

Ogólnie rzecz biorąc, jest możliwe, że nasiona chia mogą korzystnie wpływać na serce, ale prawdopodobnie nie przyniosą większego efektu, jeśli nie towarzyszą im inne korzystne zmiany stylu życia i diety.

Więcej o Nasionach Chia znajdziesz tutaj.

3. Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych dla kości

Nasiona chia są bogate w kilka składników odżywczych, które są ważne dla zdrowia kości.

Są to: wapń, fosfor, magnez i białko.

Szczególnie imponująca jest zawartość wapnia – 18% dziennego zapotrzebowania w jednej porcji (30 g). W rezultacie nasiona chia mogą być uważane za doskonałe źródło wapnia dla osób, które nie jedzą nabiału.

Jednak nasiona chia zawierają również kwas fitynowy, który w pewnym stopniu ogranicza wchłanianie wapnia.

4. Nasiona Chia mogą obniżać poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi na czczo jest typowym objawem nieleczonej cukrzycy typu 2.

Stale wysoki poziom cukru we krwi na czczo wiąże się ze zwiększonym ryzykiem kilku chorób przewlekłych, w tym chorób serca.

Badania na zwierzętach wykazały, że nasiona chia mogą poprawiać wrażliwość na insulinę i kontrolę poziomu cukru we krwi, stabilizując poziom cukru we krwi po posiłkach.

Kilka badań na ludziach potwierdza to, pokazując, że jedzenie chleba zawierającego nasiona chia obniża poposiłkowy wzrost poziomu cukru we krwi w porównaniu z chlebem, który nie zawierał nasion chia.

5. Mogą zmniejszyć stany zapalne

Zapalenie to normalna reakcja organizmu na infekcję lub uraz. Typowym przykładem jest zaczerwieniona i opuchnięta skóra. Chociaż stan zapalny pomaga organizmowi leczyć i zwalczać bakterie, wirusy i inne czynniki zakaźne, czasami może powodować szkody.

Dotyczy to głównie przewlekłych stanów zapalnych, które wiążą się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca i raka. Przewlekłe zapalenie często nie ma żadnych widocznych objawów, ale można je ocenić, mierząc wskaźniki stanu zapalnego we krwi.

Jedno trzymiesięczne badanie z udziałem 20 osób z cukrzycą wykazało, że codzienne spożywanie 40 gramów nasion chia zmniejszyło poziom markera zapalenia hs-CRP o 40%. Natomiast ci, którzy otrzymali otręby pszenne, nie odnieśli znaczących korzyści.

6. Nasiona chia są niezwykle łatwe do włączenia do diety.

Same nasiona mają raczej mdły smak, więc można je dodać praktycznie do wszystkiego.

Nie trzeba ich też rozdrabniać jak nasiona lnu, co znacznie ułatwia ich przygotowanie. Można je:

  • Jeść na surowo
  • Namoczyć w soku
  • Dodawać do owsianki, budyniu, smoothie
  • Dodawać do wypieków

Ze względu na ich zdolność wchłaniania zarówno wody, jak i tłuszczu, mogą być używane do zagęszczania sosów i jako zamienniki jajek w przepisach. Można je również zmieszać z wodą i zamienić w żel.

Dodanie nasion chia do receptur znacznie zwiększy ich wartość odżywczą.

Typowa zalecana dawka to 20 gramów (około 1,5 łyżki stołowej) nasion chia dwa razy dziennie.

Podobało się? Udostępnij innym:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *