Makaron bavette z dynią i boczkiem

Makaron bavette z dynią i boczkiem

Jest to doskonałe danie, w którym można bezpiecznie „przemycić” dynię w taki sposób, że osoby, które za nią nie przepadają, nawet jej nie wyczują. W tym przepisie dynia, choć jest jej sporo, przechodzi smakiem boczku i przypraw i niemal zupełnie traci swój charakterystyczny posmak.

Składniki

  • Makaron bavette (1 opakowanie 500g)
  • Dynia (1 cała hokkaido lub około 800g innej dyni)
  • Boczek wędzony surowy (200g)
  • Śmietanka 30% (200ml)
  • Jajko (1 średnie)
  • Natka pietruszki (do posypania)
  • Czosnek (1 duży ząbek)

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną, dużą patelnię. Patelnia musi być spora, bo będziemy na niej jeszcze smażyć dynię i pozostałe składniki. Kiedy boczek się smaży, kroimy w kostkę dynię. Jeśli mamy dynię hokkaido albo jakąś inną małą odmianę, to kroimy razem ze skórką, jeśli jest to kawałek dużej dyni, to obieramy ją ze skóry. Oczywiście dynię pozbawiamy wcześniej pestek. Do podsmażonego boczku wrzucamy dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy tak długo, aż dynia zmięknie. W tym czasie, w osobnym garnku, gotujemy makaron al dente. Na koniec do dyni i boczku dodajemy śmietankę wymieszaną z surowym jajkiem i przez chwilę jeszcze mieszamy. Próbujemy i ewentualnie solimy. Makaron układamy na talerzach, na niego kładziemy „dyniowy sos” i posypujemy wszystko obficie posiekaną natką z pietruszki.

Smacznego!

Podobało się? Udostępnij innym:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *